Fico: Vláda manipuluje s verejnou mienkou podľa pokynov zo zahraničia

11.10.2005 Prešov

Prešov 11. októbra (TASR) - Vláda SR a jej premiér Mikuláš Dzurinda sa podľa predsedu Strany Smer - sociálna demokracia Roberta Fica riadi pri obhajovaní ref...
Prešov 11. októbra (TASR) - Vláda SR a jej premiér Mikuláš Dzurinda sa podľa predsedu Strany Smer - sociálna demokracia Roberta Fica riadi pri obhajovaní reforiem a strašení opozíciou pokynmi zo zahraničia. Za dôkaz tohto tvrdenia považuje Fico Svetovou bankou (SB) financovaný strategický materiál Komunikácia o reformách z augusta tohto roku, ktorý priblížil dnes novinárom na tlačovej konferencii v Prešove.

\"Je pre nás zarážajúce, že asistentom vlády pri presviedčaní verejnosti, že sa má lepšie, ako si to ona sama myslí, je SB a experti na komunikáciu z USA, \" uviedol Fico. Zarážajúce podľa jeho slov je aj to, že SB takto vstúpila do vnútornej politiky SR a \"spolu s americkými expertmi poskytuje vláde návod, ako klamať ľudí\". Za zvlášť závažnú v tejto súvislosti považuje Fico skutočnosť, že v strategickom pláne komunikácie o reformách sa odporúča vláde \"dokázať, že cieľom opozície je zvrátiť reformy. \" Na podobné odporúčania a zasahovania do vnútornej politiky Slovenska SB a americkí experti podľa Fica nemajú právo.
To, že vláda a premiér sa pri obhajovaní reforiem riadi strategickým plánom zo zahraničia, sa Fico snažil dokumentovať na viacerých príkladoch. Ide okrem iného o odporúčanie chodiť medzi ľudí, predstierať záujem o ich problémy a načúvať im, čo zodpovedá Dzurindovej cyklotúre Modré leto. Má to byť aj o premiérom často používanej metafore o \"dome, ktorý sme postavili a ideme ho kolaudovať\", čo znamená vylepšovať reformy podľa očakávania verejnosti.
\"Ústredným motívom, ktorý majú podľa odporúčaní expertov omieľať všetci - od premiéra až po hovorcov ministerstiev, sú lživé tvrdenia, že reformy znamenajú viac pracovných miest, \" povedal Fico.
Strana Smer - sociálna demokracia v reakcii na strategický plán komunikácie o reformách odporúča vláde priznať, že jediným motívom príchodu zahraničných investorov na Slovensko je podľa ich vlastných vyjadrení kvalifikovaná a lacná pracovná sila. \"A keď chce Dzurinda hovoriť o dome, mal by to byť dom na Medenej ulici v Bratislave a vysvetlenie, kto zaplatil 22-miliónový dlh SDKÚ. Keď chce hovoriť o vylepšovaní reforiem, nech radšej vysvetlí, prečo ich urobil zle, \" dodal Fico.
 

Vyberte región

mark